In literatura de specialitate exista numeroase definitii si acceptiuni date conceptului de consiliere.
Consilierea presupune existenta unei persoane care are temporar sau permanent rolul de consilier si care ofera sau accepta in mod explicit sa acorde timp, atentie si respect uneia sau mai multor persoane, cu rolul temporar de client.
Sarcina consilierii este de a oferi clientului oportunitatea de a explora, descoperi si clarifica moduri de a trai valorificandu-si resursele, ceea ce conduce la sentimentul de bine interior, indreptandu-se spre o cat mai buna existenta (Asociatia Britanica pentru Consiliere, 1991).
„Consilierea este o activitate care este initiata de o persoana care cauta ajutor. Ofera oportunitatea clientului de a identifica ceea ce-l perturba, de a se autoexplora si de a se intelege. Procesul de consiliere il va ajuta sa-si identifice gandurile, emotiile si comportamentele, care constientizate fiind, Il fac sa se simta plin de resurse si sa hotarasca schimbarea” (Russel, Dexter, Bond, 1992).
Conceptul de consiliere este prezent In multe domenii, cum ar fi: juridic, economic, religios, imobiliar, afaceri, management, psihologic, educatie, etc. De aici s-au dezvoltat si diferite tipuri de consiliere: informationala, educatio-nala, de dezvoltare personala, suportiva, vocationala (de cariera sau OSP), de criza (asistarea psihologica a persoanelor aflate In dificultate), pastorala(Baban, 2001).
Consilierea este:
o relatie,
o forma speciala de comunicare,
implica ascultarea,
previne situatiile de criza
Consilierea:
are rol proactiv,
persoana este ajutata de alta,
persoana ajuta un grup de persoane,
forma confidentiala de a oferi ajutor, -bazata pe principiul dezvoltarii personale,
presupune „imputernicirea” persoanelor care cauta ajutor,
inseamna a-i ajuta pe altii sa-si identifice si sa-si clarifice
activitate efectuata de profesionisti,
se ghideaza dupa anumite teorii si dupa metode problemele, specifice domeniului (Hough,1998).
Consilierea nu este:
relatie de prietenie,
a avea grija asemenea unui parinte,
a trata pe cineva ca un doctor,
a instrui sau a preda,
a sfatui,
a judeca,
doar folosirea deprinderilor si abilitatilor de consiliere (Sanders, 1999)
Exista mai multe tipuri de consiliere:
Consilierea educationala - furnizarea de repere psihoeducationale pentru sanatatea mintala, emotionala, fizica, socialasi spirituala a copiilor; ·Consilierea informationala - oferirea de informatii pe domenii, teme specifice;
Consilierea de dezvoltare personala - formarea de abilitati si atitudini care permit o functionare personala si sociala flexibil asi eficienta in scopul atingerii starii de bine;
Consilierea suportiva - oferirea de suport emotional, apreciativ, material;
Consilierea vocationala - dezvoltarea capacitatii de planificare a carierei; ·Consilierea de criza - asistarea psihologica a persoanelor aflate In dificultate;
Consilierea pastorala - realizata din perspectiva religioasa.
Exista confuzia des intalnita dintre consiliere pentru dezvoltare personala si consiliere psihologica (psihoterapie).
Care este totusi diferenta dintre acestea?
1. Subiectele:
Diferenta majora dintre terapie si consilierea pentru dezvoltare este accentul muncii: psihoterapia se concentreaza pe sanatatea mintala si vindecarea emotionala, in timp ce consilierea pentru dezvoltare personala se concentreaza pe stabilirea si atingerea obiectivelor. In timp ce psihoterapeutii sunt instruiti in ceea ce priveste sanatatea mintala, intr-un domeniu reglementat de asistenta medicala si necesita drept de libera practica, consilierii pentru dezvoltare nu au formare legata de sanatatea mintala si nu pot diagnostica sau trata patologii psihologice (cu exceptia cazului In care au fost instruiti anterior ca terapeuti, lucru care este destul de comun).
Trebuie sa apelam la un psihoterapeut cand:
intampinam situatii de ordin psihologic, cum ar fi anxietate, depresie, traume, tulburari de alimentatie
avem nevoie sa vindecam rani sau traume din trecut
ne luptam cu relatiile interpersonale si vrem sa invatam strategii pentru a ne simti mai putin afectat de altii
ne confruntam cu probleme de relatie si am putea beneficia de consiliere cupluri
In schimb, consultam un consiliere pentru dezvoltare cand:
ne simtim blocati intr-un punct si avem nevoie de ajutor pentru a identifica obiective si a stabili cum le putem atinge
cand vrem sa acceleram la urmatorul pas din cariera simtim ca viata noastra este pe pilot automat, si dorim sa fim provocati sau sa iesim din zona de confort,
vrem sa incetam cu obiceiurile nesanatoase si sa le inlocuim cu alternative sanatoase,
ne dorim o viata cu scop si sens, dar nu stim de unde sa incepem
ne simtim confuzi cu privire la capitolul urmator din viata noastra (de exemplu, lupta cu deciziile de cariera, alegeri majore de viata) si ne dorim indrumare,
stim ca avem o multime de motive sa ne simtim recunoscatori, dar ceva lipseste si avem nevoie de inspiratie suplimentare pentru a pune cap la cap puzzle-ul
dorim sa ne motivam pentru un obiectiv major, ar fi alergarea unui maraton
vrem sa fim mai responsabili, fie in viata personala sau profesionala
2. Abilitatile:
Terapia psihologica ne ajuta sa ne vindecam, consilierea pentru dezvoltare ne ajuta sa definim si sa atingem obiective.
Psihologii ii ajuta pe clienti sa se uite in mod figurat la ziua de ieri pentru a depasi problemele adanc inradacinate, in timp ce consilierii pentru dezvoltare sunt acolo pentru a ii ajuta sa sara de pe punctul de lansare de azi pentru a reusi maine.
Abilitatile pe care le invatam de la un terapeut sunt concepute pentru a favoriza vindecarea pornind de la provocarile cu care ne confruntam. In schimb, consilierul pentru dezvoltare faciliteaza instrumente pentru a atinge vise mai mari sau pentru a ne elibera cand ne simtim blocati in repetitie in viata noastra.
In terapie, sunt abordate provocarile cu privire la sanatate mintala si emotionala cu care ne confruntam, utilizand tehnici de terapie precum:
• Restructurare cognitiv-comportamentala
• Psihanaliza
• Vindecarea experientelor traumatice din trecut
• Rezolvarea problemelor de relatie prin consilierea cuplurilor.
Succesul in terapie se masoara prin starea de spirit imbunatatita, niveluri mai mici de anxietate, obiceiuri alimentare mai sanatoase si un sentiment mai mare de fericire.
Consilierea pentru dezvoltare ne invata cum sa ne atingm visuri mari si / sau ne ajuta sa ne eliberam cand ne simtim blocati.
Pe de alta parte, majoritatea sedintelor se concentreaza pe “a te ajuta sa iti urmaresti pasiunile” sau sa te eliberezi de stagnare sau „blocaj”.
Cu un consilier pentru dezvoltare s-ar putea sa lucrezi la descoperirea pasiunilor tale, la strategia unei cai catre atingerea lor si la construirea mentalitatii pozitive care te va imputernici sa le atingi.
O sesiune tipica de coaching include:
• Identificarea viziunii de viata a clientului
• Revizuirea obiectivelor programului
• Crearea agendei pentru sesiune
• Explorarea temelor si sarcinile din saptamana precedenta
• Stabilirea obiectivelor pentru urmatoarele sesiuni
Succesul in consiliere se masoara palpabil, prin atingerea obiectivelor.
3. Plasarea in timp
Psihoterapia este inradacinata in trecut si prezent; consilierea pentru dezvoltare se concentreaza asupra viitorului.
In terapie, te confrunti cu trecutul pentru a merge mai departe, fiind o oportunitate de a privi ceea ce se intampla in interior - emotional, psihologic sau interpersonal.
In sesiunile de terapie, se revine adesea la experientele emotionale, tiparele, traumele, invatarea si credintele pe care le-am avut in trecut .
Scopul terapiei este eliberarea oricarui loc in care esti blocat, astfel incat sa poti fi mai fericit, mai decontat si in pace. Terapia, la baza sa, lucreaza la problemele psihologice de la sursa lor si vindeca.
In esenta, in terapie sunt examinate profund intrebarile si sunt rezolvate, astfel incat sa ne simtim liberi sa mergem mai departe.
Consilierea pentru dezvoltare se concentreaza pe imbunatatirea „aici si acum”
Consilierii vor dori sa stie ce experiente de viata te-au adus acolo unde esti, dar scopul nu este de a ne intoarce neaparat si de a-l adresa, sau de a-l vindeca sau de a-l schimba. In schimb, este doar referit.
La ce se lucreaza in consilierea pentru dezvoltare este: unde suntem acum si unde dorim sa fim?
4. Structura:
Structurile sedintei de terapie depind de tipul de tratament.
Terapia incepe de obicei cu o sesiune initiala mai lunga, cunoscuta sub denumirea de aport. In aceasta sesiune, clientii si terapeutii au oportunitatea de a se cunoaste mai bine si de a evalua situatia.
Structura ulterioara a sesiunii depinde de abordarea terapeutului. De exemplu, in art-terapia, este posibil sa ne petrecem timpul creand si discutand arta noastra; am putea discuta despre gandurile si sentimentele care apar in timp ce desenam, pictam sau sculptam, precum si amintirile care apar in timpul procesului creativ..
Aceasta, desigur, este o structura diferita de cea a terapiei EMDR, in care terapeutul va ghideaza printr-o serie de miscari sau miscari ale ochilor menite sa accelereze procesarea traumelor sau conflictelor din trecut.
Sedintele de consiliere pentu dezvoltare sunt structurate pentru a facilita progresul
Consilierii incep, de asemenea, adesea cu o sesiune initiala mai lunga pentru a strange informatii despre obiectivele de viata ale clientului, obstacolele care au ajuns in calea, mentalitatea si comportamentele care au fost utile sau daunatoare pentru client.
Sedintele ulterioare sunt concepute pentru a da prioritate punctelor tari si valorilor clientului, pentru a-si vizualiza viitorul si pentru a invata strategii sustinute de stiinte pentru cultivarea fericirii.
Punctul de antrenament este un progres constant, astfel incat sesiunile sunt orientate sa iti alimenteze punctele forte si sa folosesti invatarea asta pentru a te duce mai departe intr-un mod eficient, practic.
5. Durata:
In timp ce terapia nu este de regula limitata, consilierea este adesea pe termen scurt.
De multe ori terapia nu are o „data de incheiere” stabilita.
Terapia nu este adesea limitata de timp. Sedintele pot avea loc luni sau ani, intr-o maniera continua. (exceptiile notabile includ formate foarte structurate, cum ar fi terapia cognitiva comportamentala pura (CBT) si consilierea premaritala.)
Clientii consilierilor se inscriu adesea in sesiuni de pachete pe termen scurt
Sedintele de consiliere pentru dezvoltare sunt adesea oferite in pachete. De la 6-10 saptamani pana la optiuni anuale, pachetele de coaching sunt variate, dar mai frecvent pe termen scurt.
6. Potrivirea:
Cand evaluam potrivirea cu un terapeut, acordam prioritate nivelului de confort si expertizei acestora; pentru consilieri, cautam inspiratie si verificam acreditarile.
Cautati un terapeut la care va simtiti confortabil deschizandu-va si care are experienta directa cu problemele pe care le intampinati, acordati prioritate confortului si potrivirii. Acest concept, cunoscut sub numele de alianta terapeutica, se refera la ideea unei relatii puternice, productive, intre terapeut si client.
In plus, atunci cand cautati un terapeut, veti dori sa acordati prioritate cuiva care are experienta (sau chiar specializata) in problema de prezentare cu care cautati ajutor, cum ar fi depresia, anxietatea, TOC, traume sau orice alte afectiuni de sanatate mintala.
Cautati un consilier pentru dezvoltare care este acreditat si a carui filozofie va inspira.
In Romania, domeniul este reglementat de Ministerul Muncii si Ministerul educatiei. In urma cursului de Consilier pentru dezvoltare personala, se primeste o acreditare cu un cod COR corelat, in conformitare cu legislatia in vigoare.
Lucrul cu un consilier care a finalizat educatia, are pregatirea si standardele necesare ne ajuta sa ne simtim siguri ca suntem pe maini calificate.
De asemenea, cautati un consilier pentru dezvoltare care are urmatoarele calitati:
• Cineva care ne inspira si ne emotioneaza astfel incat devenim cea mai buna versiune a noastra.
• Cineva cu experienta care lucreaza la problemele exacte pentru care cautam ajutor.
• Cineva care foloseste strategii eficiente dovedite pentru a ne imbunatati viata.
• Cineva cu care ne putem simti confortabil fiind vulnerabil si deschis.
In cele din urma, trebuie sa retinem ca atat consilierii, cat si psihoterapeutii au filozofii diferite in domeniul propriu de activitate - iar acest lucru ne va ghida parteneriatul, asa ca trebuie sa ne asiguram ca abordarea lor rezoneaza cu noi!
Nu exista o abordare „unica pentru toate”. Ceea ce functioneaza pentru altii ar putea sa nu functioneze pentru tine.
Indiferent cu cine alegeti sa lucrati, nu uitati sa tineti cont de potrivirea la nivel interpersonal si de certificarile persoane. Apoi, felicitati-va: ati facut un prim pas important in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii voastre!
Comentarios