Buna calatorilor,
Probabil fiecare dintre noi a trecut prin momentele acelea cand a avut idei interesante, a inceput sa le puna in practica, dar pe parcurs si-a pierdut entuziasmul.
Stiti care este explicatia? Lipsa secretiei de dopamina. In momentul in care ne punem pe fapte, nivelul dopaminei din corp creste foarte mult, iar in lipsa rezultatelor incepe sa scada.
Ce este dopamina?
Dopamina este unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, o substanta care transmite informatia intre neuroni, aceasta substanta fiind implicata intr-o varietate larga de activitati diferite (de exemplu controlul motilitatii, al miscarilor musculare).
Atunci cand este eliberata in cantitati mari in corp, dopamina, creeaza sentimente de placere si recompense, ceea ce produce nevoia individului de a repeta actiunea respectiva.
Motivare sau Motivatie?
Haideti sa discutam putin si despre diferenta dintre motivare si motivatie. Apelam din nou la prietenul nostru, DEX :)
MOTIVARE,s. f.Actiunea de a motiva si rezultatul ei; justificare.
MOTIVA vb. tr. a expune, a arata motivele unui fapt, ale unei actiuni; a justifica. ◊ a servi drept cauza pentru... (< fr. motiver)
MOTIVATIE s.f. ♦ (Psih.) Totalitatea motivelor, a consideratiilor sau a mobilurilor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri. / f. psih. Totalitate a motivelor care determina o actiune sau un anumit mod de comportare. /<fr. motivation
Motivarea este cea extrinseca, vine din exterior si este asociata de obicei cu recompense sau pedepse. Iar Motivatia este ceva ce vine din interiorul nostru, avand ca rezultat un sentiment de mandrie, de multumire.
Ideal este lucram in functie de MOTIVATIE, si nu de motivare. Dar dupa cum spuneam la inceputul articolului, pe aceasta o pierdem deseori. Hai sa vedem cum o putem redobandi.
Iata mai jos cateva tehnici care iti pot fi de folos:
1. Seteaza-ti obiective!
Chiar daca nu crezi in legea atractiei, nu este un secret ca obiectivele au putere. Scrierea obiectivelor si impartirea lor in bucati mai mici le face mult mai usor de gestionat. Obiectivele tale ar trebui sa fie specifice si masurabile, astfel incat dupa finalizarea fiecaruia sa te simti mandru si sa te poti recompensa.
2. Planifica si prioritizeaza!
Alege 3 - 5 lucruri pe care doresti sa le realizezi in fiecare zi si noteaza-le intr-o agenda sau o aplicatie, cum iti este mai comod. Preferabil sa fie o agenda pentru ca scrisul de mana te face sa te concentrezi mai bine pe cuvintele respective. In dreptul fiecaruia scrie si motivul pentru care faci actiunea respectiva si ora la care vrei sa o faci. Daca nu iti prioritizezi activitatile, vei procrastina pana vei renunta de tot la ele. Insa daca le acorzi un interval din ziua respectiva si le atribui si o importanta (rezultatul), va fi mult mai usor sa te apuci de ele.
3. Elimina distragerile!
Vei fi mult mai eficient la o sarcina atunci cand elimini distragerile. Cand televizorul merge in fundal sau cand ai in jur oameni care te intrerup in permanenta, esti mult mai putin eficient. Este greu sa iti pui gandurile in ordine si sa te concentrezi asupra sarcinii daca nu esti intr-un mediu propice.
Daca nu reusesti sa te retragi intr-un loc linistit, poti asculta la casti "muzica pentru concentrare" ( sunt extraordinar de multe videoclipuri de acest gen pe youtube ). Daca asculti muzica cu versuri, vei sfarsi gandindu-te mai mult la versuri decat la ceea ce scrii. Totusi, sa nu uitam ca suntem diferiti. Unii oameni lucreaza mai eficient intr-o zona / spatiu linistit, altii lucreaza mai bine cu un anumit zgomot de fond.
Important este sa iti gasesti propriul ritm si vei constata ca pe masura ce faci mai multe progrese, esti mai motivat sa continui acel progres si sa il duci pana la sfarsit.
4. Vizualizeaza!
Creierul nostru gandeste in imagini. Cand citim, vizualizam povestea in minte, de parca ar fi un film. Cand vizualizam indeplinirea unei sarcini si cum ne vom simti atunci cand vom termina, ne motiveaza sa continuam sa lucram pentru acest obiectiv. Vizualizarea este o tehnica puternica de auto-motivatie. Vizualizeaza-ti succesul si va fi mult mai probabil sa il atingi.
5. Ai grija de tine!
Daca ai dureri de cap, atunci e clar ca este foarte greu sa te concentrezi si sa te motivezi. Poti, dar este mult mai greu. In mod similar, daca esti suparat pe ceva, este greu sa te auto-motivezi.
Trebuie sa ai grija de tine pentru a opera intr-un mod eficient. Daca ai dureri de cap, ia o pastila pentru asta sau ia o pauza, dormi putin daca este posibil. Daca esti suparat pe ceva si sta in puterea ta sa il rezolvi, atunci fa-o astfel incat sa iti iei grija de la el. Apoi revino la sarcina pe care incercai sa o indeplinesti. (Imi dau seama ca aceasta depinde foarte mult de situatie si acest lucru nu este intotdeauna posibil.)
Concluzii?
Auto-motivatia nu se intampla de la sine. Tehnicile de auto-motivatie sunt lucruri efective pe care poti incepe sa le exersezi pentru a te motiva. Chiar daca aplici doar una sau doua dintre ele, acestea te vor ajuta in continuare. Cu toate acestea, daca incepi sa aplici toate tehnicile de auto-motivatie, urmareste-ti productivitatea!
Cred ca te vei surprinde chiar si pe tine! Astept sa imi spui ce tehnica a functionat pentru tine!
댓글