„In fiecare dimineata ne nastem din nou. Ce facem astazi este ceea ce conteaza cel mai mult. ”- Buddha
Definitia mindfulness
Constientizarea in timp a gandurilor, sentimentelor, experiente si mediu se numeste „mindfulness”. Odata cu cresterea stresului, majoritatea dintre noi tindem sa ne facem griji pentru mai multe lucruri simultan. Functionam pe pilot automat in cea mai mare parte a zilei. Tendinta de a ne face griji pentru mai multe lucruri interfereaza simultan cu capacitatea noastra de a ne concentra asupra momentului prezent.
Ca rezultat, tindem sa functionam pe pilonul automat si sa devenim „fara minte”.
Mindfulness poate fi practicat oricand si oriunde. Conceptul de mindfulness nu inseamna ca trebuie mergem in varful unui munte sau stam intr-o pestera pentru a putea experimenta beneficiile.
Puteti practica mindfulness prin pur si simplu aducandu-va constientizarea in momentul prezent. Cel mai important, practica mindfulness ne ajuta sa ne hranim si ne consolidam capacitatea noastra interioara de a restabili bunastarea.
Istoria si originile Mindfulness
Practicile si eforturile de atentie pot fi identificate in mai multe civilizatii, inclusiv budistii, hindusii.
Desi conceptul de mindfulness devine popular in vest, este o practica straveche, cu originile inradacinate atat in traditia budista cat si in cea hindusa. De asemenea, hindusii au practicat o serie de meditatii; contributia lor majora la practica mindfulness a fost yoga.
In plus, existau practici de constientizare taoista. Taoismul fiind o doctrina chineza, a carei baza pledeaza pentru „energia de munca ”si armonia dintre fiintele umane si mediul inconjurator.
Buddha a explicat ca filosofia mindfulness are ca obiectiv a pune capat suferintei omenirii. Insa principiile mindfulness sunt eficiente in controlul altora stari de tulburare, inclusiv: stres, anxietate si altele stari mentale negative.
Notiunile fundamentale de mindfulness sunt la fel de relevante pentru secolul XXI cum erau calugarii din epoca budista.
Mindfulness este mentionat ca „Sati” in Pali (limba traditionala a buddhiste antice scripturi).
Desi are radacinile sale in religia budista, practica este considerata non-sectara (nu are apartenenta religioasa).
In efect, mindfulness poate fi practicat de oricine, de orice credinta religioasa. Ca si in cazul yoga, practica nu impune afilierea la nicio religie sau credinta.
Comments